Cauzele si simptomele menopauzei

Menopauza face parte din viata fiecarei femei si marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. Menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani, insa exista si cazuri in care menopauza se instaleaza mai devreme sau mai tarziu, depinzand de ritmul organismului fiecarei femei in parte. Afla si tu care sunt cauzele si simptomele menopauzei.

Cauze. Menopauza este cauzata de modificarile hormonale care au loc in organismul oricarei femei, odata cu trecerea timpului. Atunci cand numarul si calitatea ovulelor scade, nivelul hormonal este variabil si ciclul menstrual devine din ce in ce mai putin previzibil, putem spune ca femeia a intrat la perimenopauza (perioada dinaintea menopauzei).

Dupa cativa ani de perimenopauza, in care estrogenul si progesteronul incep sa scada, ciclul menstrual si perioada fertila iau sfarsit. Cand a trecut un an fara menstruatie, femeia a intrat in menopauza. Dupa alti 2-3 ani de menopauza in care nivelul hormonilor se regleaza, incepe perioada de postmenopauza, in care secretia se estrogen se stabilizeaza la un nivel scazut.

Estrogenul joaca un rol important si in alte functii ale organismului, iar scaderea nivelului produs de catre organismul femeii duce la pierderea mineralelor din tesutul osos, subtierea si uscarea pielii, atrofierea vaginului si a tractului urinar.

Menopauza se poate instala si artficial, prin scoaterea chirurgicala a ovarelor. Menopauza precoce, aparuta pana in varsta de 40 de ani, poate fi cauzata de:

–          Fumat. S-a constatat ca femeile care fumeaza intra la menopauza cu 1-2 ani mai devreme decat cele care nu fumeaza. Cu cat cantitatea de tutun si perioada in care femeia fumeaza sunt mai mari, cu atat menopauza se poate instala mai devreme;

–          Radioterapia sau ablatia glandei pituitare;

–          Tratamente ce pot afecta ovarele (in special radioterapia in zona abdominala);

–          Dieta vegetariana;

–          Chemoterapia;

–          Boli genetice si autoimune.

Simptome. In functie de organismul fiecarei femei in parte, aceasta poate avea simptome severe, minore sau chiar sa nu aiba deloc simptome specifice celor trei faze ale menopauzei: perimenopauza, menopauza si postmenopauza.

Simptome perimenopauza: cicluri menstruale neregulate, abundente, usoare si/sau rare. Pe langa perimenopauza, exista si alte afectiuni care pot avea simptome asemanatoare, precum sarcina, depresia, afectiuni ale uterului, ale glandei tiroide sau ale glandei pituitare. Asadar, un examen medical pentru a confirma perimenopauza este necesar, mai ales daca aceasta se instaleaza foarte devreme (inainte de implinirea varstei de 40 de ani).

Simptome menopauza:

–          Bufeuri de caldura (senzatie de caldura brusca insotita de frisoane si transpiratii);

–          Tulburari emotionale: schimbari bruste de dispozitie, irascibilitate;

–          Probleme de concentrare sau memorie;

–          Tahicardie;

–          Tulburari de somn;

–          Modificari ale libidoului (de cele mai multe ori acesta scade);

–          Migrene.

Menopauza instalata artificial poate avea simptome mult mai severe decat de obicei, deoarece organismul este “obligat” sa reduca nivelul hormonilor brusc.

Simptome postmenopauza:

–          Absenta menstrei;

–          Senzatie de uscaciune si mancarime la nivelul vaginului;

–          Risc crescut de infectii vaginale si urinare;

–          Uscarea si subtierea unghiilor, a parului si a pielii;

–          Dureri in timpul actului sexual;

–          Scaderea densitatii osoase.

Articolul precedentMihai Bendeac in razboi cu Antena!
Articolul următorIngrijirea iepurilor

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole