Ce e de facut cand avem dintii sensibili

Sensibilitatea dentara poate afecta pe oricine, insa trebuie sa luam masuri imediat cum aceasta se instaleaza. Sensibilitatea dentara se manifesta ca o durere atunci cand consumam alimente sau bauturi prea reci sau prea calde. Chiar daca durerea este de scurta durata, acesta este primul semn prin care dintii tai incearca sa iti spuna ca sunt prea sensibili si ca au nevoie de o ingrijire mai atenta.

Cauze. Dentina este structura poroasa alcatuita din milioane de canale, care trec prin dinte pana la nervul din centrul acestuia. Atunci cand dentina este expusa, sensibilitatea dentara isi face aparitia. Atunci cand consumam bauturi reci sau calde, temperaturile in continua schimbare au un efect negativ asupra dentinei, care duce la iritarea nervului dintelui si la sensibilizarea acestuia. De aici si senzatia de durere destul de puternica.

Cauze ale expunerii dentinei sunt multiple si includ: retragerea gingiilor de la un periaj prea agresiv, excesiv sau efectuat cu o periuta cu perii duri, uzura naturala a dintilor, eroziunea smaltului dentar cauzata de consumul de bauturi si alimente acide, tratamentele de albire a dintilor sau bruxismul (scrasnirea dintilor in special in timpul somnului).

Ce e de facut? Atunci cand simti ca dintii tai incep sa devina sensibili, cel mai indicat este sa programezi o vizita la medicul dentist, care iti poate oferi un plan de tratament, o pasta de dinti speciala pentru problema ta si iti poate da cateva sfaturi cu privire la igiena orala pe viitor. Pana atunci iata care sunt sfaturile noastre.

Pe piata exista o multime de paste de dinti special create pentru dintii sensibili, care amelioreaza durerile, protejeaza dintii impotriva sensibilitatii, curata si ofera prospetime. In ceea ce priveste periuta de dinti, persoanele cu sensibilitate nu pot folosi orice periuta de dinti. Acestia vor alege periutele cu perii mai moi si cu o duritate mai mica, deoarece o periuta de dinti aspra, chiar daca ai impresia ca iti curata mai bine dintii, aceasta nu face decat sa zgarie gingia si sa duca la cresterea sensibilitatii dintilor.

La fel de importanta este si tehnica de periaj pe care o folosesti. Multi medici stomatologi recomanda periajul de sus, de la gingie, spre jos, catre varful dintilor (pentru dintii de jos miscare este tot de la radacina catre varfuri). In acest fel nu iti vei mai impinge resturile de mancare sub gingii si vei curata mai bine toata suprafata danturii. Este recomandabil ca periajul dintilor sa aiba loc in fiecare dimineata si seara.

Si folosirea unei ate dentare este de real folos, deoarece, utilizata dupa fiecare masa, ata dentara are rolul de a curata spatiile dintre dinti, mai greu accesibile si in care se pot bloca resturi de mancare, care pot duce la aparitia cariilor.

Nu in ultimul rand, dantura ta ar trebui sa fie intr-o stare perfecta pentru ca sensibilitatea sa nu persiste. Asta inseamna sa mergi regulat la medicul dentist si sa te ocupi de fiecare carie imediat cum aceasta apare. O igiena orala corecta si consultatiile periodice sunt drumul catre o dantura mai frumoasa, mai sanatoasa, mai curata si mai putin sensibila.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole