Cum sa stimulezi creierul copiilor

La fel ca si bratele si picioarele, si creierul are nevoie de exercitii fizice pentru a fi sanatos. Sportul si arta contribuie la performanta lor ideala.

Intre 3 si 6 ani, creierul este mai sensibil la schimbarile emotionale si fizice, unde probleme precum scoala, prietenii si familia influenteaza zilnic. Si la fel ca orice alta parte a corpului tau, este esential sa te asiguri ca se dezvolta corect.

Ca au o memorie buna, ca sunt priceputi in intelegerea cititului, coordonati la desen sau la dans, sunt doar cateva dintre abilitatile pe care le poate dobandi fiecare copil. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este sa-ti exersezi creierul. Pentru asta exista o serie de activitati, care, pe langa joaca, sunt distractive.

Jocuri de masa. In aceasta etapa, copiii sunt deja capabili sa urmeze instructiunile. Alcatuirea puzzle-urilor, cautarile de cuvinte, jocul de sah, parcurile, sunt bune pentru dezvoltarea agilitatii lor mentale.

Ghicitori. Daca vrei sa te distrezi alaturi de cei dragi, parcurge in prealabil ghicitorile si raspunsurile lor si apoi prezinta-le celor mici. Daca vezi ca sunt blocati, ajuta-i sa gandeasca in alt mod pentru a ajunge la solutie. Veti vedea ca marea majoritate a acestor ghicitori necesita mai multa gandire laterala decat a fi bun la matematica. Daca esti in cautare de ghicitori pentru copii, viziteaza, site-ul kidszone unde vei gasi o selectie pentru toate varstele.

Asculta muzica. La aceasta varsta simturile lor sunt mai treaz ca oricand, iar cantarea muzicii ii ajuta nu numai sa aiba ritm si coordonare, dar le creste si sensibilitatea artistica si empatia atunci cand invata sa cante la un instrument.

Scrie cuvinte. Alegerea unui cuvant pe zi si jocul cu ei pentru a-l spune litera cu litera le intareste memoria si rationamentul.

Tine un jurnal. Lasandu-i sa aleaga un caiet si sa aleaga un moment al zilei, astfel incat sa scrie despre clasa scolii care le-a placut cel mai mult, sau sa deseneze personajul lor preferat de televiziune si sa inventeze povesti, sau sa faca harti in timp ce se joaca la profesori, este distractiv, le stimuleaza creativitatea, intarindu-le in acelasi timp sentimentul de apartenenta si importanta de a avea grija de lucrurile lor.

Implica-i cu art. Sa petreci o ora pictand cu tempera, sa faci sculpturi cu plastilina, figuri pe hartie este o modalitate buna de a-si imbunatati motricitatea fina si grosiera, ca sa nu mai vorbim de a le provoca creativitatea.

Invata-i o alta limba. Este dovedit ca vorbirea mai multor limbi iti exerseaza creierul intr-un mod extraordinar pentru ca prin invatarea de cuvinte noi si conjugari noi, iti stimuleaza capacitatea de a rezolva probleme, memoria si agilitatea de a pune cap la cap propozitii complete si de a te face inteles.

Faceti sport. Intotdeauna va fi sanatos sa desfasori ceva activitate fizica, pentru ca pe langa beneficiul muschilor bratelor si picioarelor, exerseaza si creierul in chestiuni de coordonare, agilitate de raspuns, reflexe.

Invata-i faptele de baza. Spune-le adresa si numarul de telefon al casei si roaga-le sa le invete si intreaba-i din cand in cand in timp ce te insotesc sa faci ture sau trebuie sa comunici cu casa ta. Acest lucru nu numai ca iti exerseaza memoria, dar iti intareste si simtul responsabilitatii.

Joaca-te cu plastilina. Plastilina este o optiune buna pentru a stimula abilitatile motorii fine in timp ce se lucreaza la coordonarea mana-ochi. Te poti juca cu copilul tau pentru a crea tot felul de animale si chiar  sa asociezi jocul cu o poveste pe care ai citit-o pentru a lucra si la intelegere si reprezentare.

Activitati muzicale. Invatarea sa cante la un instrument este o activitate recomandata pentru a stimula sanatatea creierului copilului. De exemplu, a canta la pian implica intelegerea notelor care sunt citite, descifrarea lor si transferarea lor catre maini, care trebuie sa coordoneze miscarile corect pentru ca melodia sa sune corect.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole