Semintele de dovleac sunt benefice pentru sanatatea cardiovasculara

Soiurile si rasele autohtone de dovleac sunt cultivate practic in toate regiunile agricole, insotind porumbul si fasolea in ceea ce este cunoscut sub numele de milpa.

Samanta sau nuggeta din Mexic provine in principal din 3 specii:

Cucurbita pepo, una dintre cele mai vechi (7.000 de ani i.Hr.) conform dovezilor arheologice.

Cucurbita moschata (samanta mica).

Cucurbita argyrosperma (samanta groasa) numita si dovleac pipiana.

Te-ar putea interesa si:  Cum se ia chia pentru a pierde in greutate

Potrivit Comisiei Nationale pentru Cunoasterea si Utilizarea Biodiversitatii (Conabio), statisticile disponibile in tara arata doar productia de dovlecel pentru legume, iar principalele state producatoare in 2012 au fost: Sonora, Sinaloa, Puebla, Michoacan, Morelos, Hidalgo, Jalisco si Zacatecas. Potrivit institutiei „nu exista date clare care sa poata fi asociate cu productia de specii si soiuri autohtone pentru a obtine fructe si seminte coapte”.

In plus, datorita concentratiei mari de nutrienti si fitocompusi, au fost folositi in medicina traditionala.

Ce nutrienti si beneficii ofera?

Semintele de dovleac, precum semintele de floarea soarelui si alte seminte, sunt o sursa buna de proteine, grasimi nesaturate, vitamine, minerale si compusi bioactivi, care impreuna ofera diverse beneficii pentru sanatate.

De exemplu, semintele sunt bogate in magneziu si acizi grasi cunoscuti in mod obisnuit sub numele de omega 3, pe langa faptul ca au fibre, care beneficiaza de sanatatea cardiovasculara, scaderea tensiunii arteriale, printre alte functii.

Este, de asemenea, o sursa buna de zinc atata timp cat solurile in care este cultivat dovleacul conserva acest mineral, care printre multiplele sale functii este de a intari sistemul imunitar si de a controla glicemia.

Alte proprietati asociate cu semintele de dovleac sunt:

antioxidant. Datorita prezentei tocoferolilor, compusilor fenolici, printre alti compusi fitochimici. Aceasta actiune antioxidanta permite sa contracaram oxidarea generata de radicalii liberi, protejand integritatea celulelor noastre si prevenind astfel boli precum cancerul, bolile cardiovasculare si chiar diabetul.

Protector hepatic. S-a demonstrat ca unii compusi imbunatatesc sanatatea ficatului. Acest lucru este foarte relevant in fata unei epidemii tacute de ficat gras care exista in tara noastra din cauza consumului mare de bauturi dulci.

Anticancer. Datorita capacitatii unora dintre compusii sai de a modifica genele, printre alte functii legate de mecanismele de apoptoza sau moartea celulelor canceroase.

Antiparazitar. Datorita concentratiei sale importante in cucurbitina, un compus prezent doar in semintele de dovleac.

De asemenea, a demonstrat beneficii pentru tratarea gastritei si ulcerelor, precum si pentru sanatatea prostatei si a sistemului urinar.

Profilul proteic este asemanator cu cel al leguminoaselor, ceea ce indica faptul ca prin combinarea acestuia cu alimente din cereale, precum porumb, ovaz, orez, grau, se poate obtine o proteina de foarte buna calitate.

Cat costa?

Pretul este foarte variabil in functie de unde si in ce prezentare este achizitionat.

Se gaseste insa la in jur de 30 de pesos la 250 de grame, in prezentare decojita, fiind mai ieftina decat alte nuci si seminte, si cu o mare valoare nutritiva.

O portie de 25 de grame este suficienta pentru o gustare sau un topping de salata, asa ca merge mult si este mult mai ieftin decat alte optiuni mult mai putin sanatoase.

Stiati?

In General History of New Spain, Fray Bernardino de Sahagun a descris un fel de mancare servit lui Moctezuma numit totolin patzacalmollo ca o caserola de pui facuta in felul sau cu chilli bermejo (chili rosu) si cu rosii si seminte de dovleac macinate.

Cum se recomanda consumul?

Cel mai bun mod de a profita de toti nutrientii mentionati este sa consumi semintele crude, totusi acestea contin substante numite antinutrienti care impiedica uneori absorbtia unor compusi.

Pentru a genera un echilibru si a elimina antinutrientii fara a pierde atat de multi nutrienti, semintele sunt prajite si asa se comercializeaza in general, astfel incat sa nu mai aiba coaja lor.

Puteti consuma si samanta cu coaja, totusi poate fi grea pentru unele persoane deoarece contine mai multe elemente fibroase.

Se recomanda evitarea sarii adaugate in seminte, deoarece creste cantitatea de sodiu si nu iti permite sa te bucuri de aroma naturala a semintelor.

In fine, se recomanda consumul de portii moderate deoarece, desi contin foarte multi nutrienti sanatosi, au si o densitate energetica mare, adica au un continut ridicat de calorii in volum mic, ceea ce poate duce la exces de calorii. O portie de 25 de grame (± un pumn) contine aproximativ 135 de calorii.

Pot fi folosite ca gustare sau pentru a adauga la salate si, ocazional, pot pregati un fel de mancare precum cele pe care le prezentam in sectiunea de retete de mai jos.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole