Semnificatia oualor de Paste

Daruirea oualor de Paste, in special copiilor, este o traditie straveche care continua in multe tari din lume. Ele sunt asociate cu sarbatorirea Saptamanii Mare, desi oferirea de oua de Paste cu ciocolata nu este un obicei exclusiv al catolicilor. In zilele noastre, le puteti gasi in diferite dimensiuni si decoratiuni originale, dar stiti care este adevarata semnificatie a oualor de Paste ? 

Ce inseamna ouale de Paste?

In mod traditional si in culturi foarte diverse, oul a fost considerat un simbol al vietii insasi, al renasterii , deoarece, de fapt, acest aliment pastreaza germenul unei noi vieti in interiorul sau. Aceasta realitate a facut ca timp de secole, civilizatiile pagane antice sa-l asociaze si cu concepte precum fecunditatea si fertilitatea, nu doar referindu-se la Umanitate, ci si la renasterea pamantului insusi, care se reinnoieste primavara oferindu-ne hrana prin recolte. Se crede ca acest simbolism care leaga oul de nasterea unei noi vieti este ceea ce a facut crestinismul sa sustina traditia de a da oua ca punct culminant al sarbatorii Pastilor, considerandu-le un simbol al invierii lui Hristos. Cisteste pe  Faude cand se vopsesc ouale de Paste si ce tehnici exista.

Istoria oualor de Paste, asa cum le cunoastem astazi, incepe in Evul Mediu , cand a inceput sa se instaureze obiceiul de a da oua de gaina sau de rata pictate in culori stralucitoare . Decorarea oualor de Paste este inca un obicei in multe tari, activitate care se face in familie si care se bucura mai ales de cei mici. In plus, este traditia sa le ascunzi prin casa pentru ca copiii sa incerce sa-i gaseasca intr-o „aventura” distractiva. Se spune ca iepurele de Paste este cel care ii aduce si se ocupa de a le pune la loc sigur pana vine momentul sa le ia.

Primele oua de Paste din ciocolata au aparut la inceputul secolului al XIX-lea, in tari europene precum Franta si Germania. De atunci, imaginatia maestrilor ciocolatieri a creat oua de Paste de toate dimensiunile si cu o mie de detalii decorative care incanta atat copiii cat si adultii. Aici va oferim cativa pasi si sfaturi pentru a afla cum sa faceti oua de Paste cu ciocolata.

Spargerea coajei oualor de Paste face parte din simbolismul oului legat de invierea lui Isus Hristos. Crestinismul comemoreaza in Saptamana Mare patima si moartea lui Iisus care, dupa ce a fost rastignit, a inviat a treia zi. Se crede ca spargerea oului simbolizeaza momentul in care Hristos invie , deschide mormantul si revine la viata, aratand astfel puterea lui Dumnezeu.

Spargerea oului pune capat perioadei de jertfa si penitenta pe care o presupun Postul si Saptamana Mare. Pentru crestini este un moment de maxima bucurie, pentru ca Hristos invieaza „smulgand” piatra din mormant… la fel cum se sparge coaja unui ou.

Care este data pentru ouale de Paste

Se obisnuieste sa pictezi oua de Paste sau sa le cumperi din ciocolata invelite in hartie viu colorata pe tot parcursul Saptamanii Mari, dar traditia de paste indica faptul ca acestea trebuie consumate la sfarsitul acesteia, in special in Duminica Pastelui, desi in unele regiuni este si obisnuit sa le dea copiilor in ziua urmatoare, adica Lunia Pastelui .

Nu exista o data exacta marcata pe calendar, deoarece aceasta va depinde intotdeauna de cand se sarbatoreste Saptamana Mare, lucru care marcheaza calendarul lunar, variind in fiecare an. Desi este oarecum dificil sa reziste ispitei de a nu manca deliciosul ou, ea face parte din jertfa pe care o presupune insasi saptamana Patimilor lui Hristos. Abia dupa inviere, vine momentul de bucurie si de sarbatoare, care se exprima prin spargerea oului si savurand impreuna cu familia bomboana bogata.

Acum ca cunoasteti semnificatia oualor de Paste si pentru a termina, va incurajam sa aflati despre aceste mestesuguri despre Cum sa faceti forme pentru oua de Paste si Cum sa decorati un cos de Paste.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole