Vasectomia este procedura chirurgicala care duce la sterilizarea barbatilor. Interventia consta in intreruperea canalelor deferente, cele care transporta spermatozoizii din testicule in prostata. In acest fel, barbatul nu va mai elimina spermatozoizi si nu va mai fi capabil sa conceapa.

Se aproximeaza ca la nivel mondial peste 500.000 de barbati apeleaza la aceasta interventie anual. De fapt, aceasta metoda este preferata de cuplurile trecute de 40 de ani, care sunt siguri ca nu isi mai doresc copii.

Vasectomia este un procedeu chirurgical ireversibil, adica barbatul nu va mai putea deveni fertil, daca dupa o perioada de timp regreta alegerea facuta. Din aceasta cauza, ar trebui cantarite foarte bine consecintele, avantajele si dezavantajele acestei metode de contraceptie permanenta.

Cand este indicata si cand nu?

Vasectomia poate reprezenta o metoda de contraceptie atunci cand:

–          Cuplul decide ca nu mai doresti alti copii pe viitor;

–          Cuplul nu doreste sa foloseasca alte metode de contraceptie;

–          Partenera nu poate ramane insarcinata din cauza unor probleme de sanatate (caz in care sarcina ar putea fi fatala).

Vesectomia nu este o idee buna daca:

–          Cuplul nu este stabil si partenerii nu isi doresc un viitor impreuna;

–          Cuplul nu s-a decis daca mai vrea sau nu copii;

–          Barbatul este singur, divortat sau necasatorit (poate intalni o femeie care isi doreste copil).

In ce consta interventia?

Interventia chirurgicala va fi efectuata doar de catre medici, in urma mai multor discutii cu partenerul. Operatia va fi de scurta durata (aproximativ 30 de minute) si nu va necesita anestezie generala (majoritatea medicilor recomanda o anestezie locala, pentru diminuarea riscurilor).

Scrotul se rade si se dezinfecteaza. Apoi se fac doua incizii mici, la nivelul ambelor hemiscroturi. Canalele deferente vor fi evidentiate, iar medicul le va sectiona si cauteriza. La sfarsit se sutureaza cele doua incizii. Aceasta este toata interventia chirurgicala.

Care sunt rezultatele?

Aceasta metoda de contraceptie are o eficacitate de peste 99% si este considerata cea mai sigura forma de contraceptie. Dupa 3 zile de la interventie viata sexuala poate fi reluata in mod normal. Medicii avertizeaza de existenta spermatozoizilor in interiorul conductelor de dinaintea efectuarii interventiei si de posibilitatea ca o anumita cantitate de spermatozoizi sa fie expulzata la primele ejaculari (specialistii spun ca dupa 20 de ejaculari, canalele sunt curatate de spermatozoizi).

Barbatul va trebui sa faca 2 teste, unul la 6 saptamani si unul la 8 saptamani dupa interventie, pentru a certifica faptul ca in lichidul seminal nu se mai afla spermatozoizi si ca este complet steril. Este important de retinut faptul ca vasectomia nu modifica in niciun fel actul sexual, performanta barbatului, virilitatea, erectia, nivelul de testosteron sau aspectul lichidului ejaculat.

Care sunt riscurile si complicatiile?

Exista un risc foarte mic (de 1 la 1000) ca barbatul sa fie fertil dupa interventie. In anumite cazuri s-a observat restabilirea spontana a canalelor deferente si reinstalarea fertilitatii. Un alt risc insemnat poate fi faptul ca vasectomia nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Desi sunt rare, complicatiile pot fi:

–          Suprainfectarea plagii;

–          Reactie inflamatorie la nivelul scrotului;

–          Durere scrotala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *