Ce este un strigoi?

Ce este un strigoi? Cu siguranta multi se intreaba acest lucru, chiar daca si raspunsurile primite sunt multe. Strigoii ii fascineaza pe oameni atat prin prisma infatisarii lor din povesti, cat si prin prisma puterilor pe care le-ar avea. In timp ce multi cred ca aceste creaturi sunt doar povesti, altii cred cu tarie ca strigoii sunt adevarati, ca pot iesi din morminte si chiar ca le pot face rau oamenilor. Alte povesti spun chiar ca strigoii ar fi oameni vii cu puteri supranaturale care ar trebui sa fie temuti. Raspunsurile sunt variate; orice persoana in etate intrebata despre aceste creaturi va scoate la iveala o alta poveste fascinanta cu privire la acesti zombii autohtoni.

Strigoiul apartine mitologiei romanesti, insa este cunoscut si in alte culturi  europene, cu precadere in cea germana in care este numit poltergeist. Pentru a sti ce este un strigoi, trebuie sa ne uitam si la punctul de origine al acestuia, geneza sa purtand insemnatati importante. Aceste creaturi ar fi luat nastere in timpul dacilor, fiind asimilate in mitologia dacica drept spirite malefice carora li se interzice accesul in regatul lui Zamolxe. In timp insa, originea strigoilor a suferit modificari, iar povestile populare transmise prin viu grai i-au transformat in creaturi dracesti insetate de sange.

Exista legende si povesti in care, dupa moartea unui om din sat, alti consateni erau atacati sau incepeau sa moara intr-un ritm destul de rapid, starnind suspiciuni in randul satenilor cum ca mortii s-ar ridica sa ii ia cu ei si pe cei din familie sau pe prieteni.

Cel mai cunoscut caz romanesc in care s-ar avea de-a face cu un strigoi este cel al criminalului Ion Ramaru, cunoscut si sub titulatura Vampirul din Bucuresti din cauza ca, in anii 1970, acesta a ucis cateva femei – ospatarite – si a violat si a incercat sa omoare si alte femei pe timp de noapte. Acesta a fost prins si identificat dupa urmele de muscaturi pe care le lasa pe victimele sale, sugandu-le acestora sangele in timp ce le brusca. Se spune ca, in timpul procesului, Ramaru s-ar fi aflat mereu intr-o stare de ameteala profunda si putea fi interogat doar in timpul noptii, cand parea vioi. A fost condamnat la moarte si, la putin timp dupa executia sa, tatal lui a murit intr-un accident ciudat, descoperindu-se mai tarziu ca si acesta ar fi comis o serie de crime cu 30 de ani inainte, crime asemanatoare pana la cele mai mici detalii cu cele ale lui Ramaru.

Strigoiul ar putea fi o persoana vie ce ar avea puteri de vrajitor, furand avutia fermierilor si oprind ploaia pentru ca seceta sa distruga animalele din gospodarie si chiar omul. Strigoii ar fi, din spusele batranilor, si vampiri insetati de sange care,

la adapostul noptii, ies in sat si sug sangele oamenilor pentru a putea trai, transformandu-i in servitori loiali lor.

Strigoii morti sunt mult mai periculosi, intorcandu-se din mormant si purtandu-se cu familia ca si atunci cand se afla in viata, sleindu-i de puteri pe cei ramasi in viata.

Strigoii vii ar putea fi cei nascuti cu parul roscat, al saptelea copil de acelasi sex dintr-o familie, cei care mor fara a fi fost vreodata casatoriti sau cei ce toata viata au pacatuit intr-un fel sau altul. Chiar si sinucigasii pot reveni pe pamant ca si strigoi, spun legendele si vorbele populare, iar cei care au fost blestemati de vrajitoare cu siguranta nu vor avea pace in mormant.

Strigoii sunt considerati de cercetatorii in paranormal drept spirite galagioase care ar provoca diverse activitati paranormale atunci cand bantuie pe cineva. In carca lor sunt puse obiectele care se misca, efectele de lumina sau bataile in pereti. In plus, cercetatorii cred ca multe astfel de intamplari nu sunt cu adevarat posedari, ci doar feste jucate chiar de mintea umana, nu creaturi ce se transforma in animale, ce sug sangele membrilor familiei sau care pot deveni invizibile.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole