Cum sa identifici o bere buna fara a esua in incercare

De ce este important sa stii sa identifici o bere buna ? Acum este din ce in ce mai popular sa mergi la berarii sau locuri unde se vand diferite beri in borcane, iar gasirea celor mai bune devine o sarcina de degustare si curatare. 

In general, identificarea unei beri bune urmeaza aproape aceiasi pasi ca atunci cand incercam sa stim daca un vin este de calitate sau daca nu merita. Acest lucru depaseste gustul unic si este pentru cei care doresc sa devina adevarati cunoscatori (si sa nu cheltuiasca pe bere proasta ). 

Miros

Daca ati intrat vreodata intr-o fabrica de bere , stiti ca mirosul este unul dintre principalele elemente percepute ale bauturii. Chiar inainte de a-l gusta, va puteti face o idee despre aroma doar avand aroma de malt. Indiferent de tipul de bere , aceasta ar trebui sa degaje o aroma placuta (care poate varia in functie de productia ei). Intr-o sticla sau un borcan, trebuie doar sa adulmeci bine pentru a simti mirosul, dar daca nu primesti ceva sau daca mirosul este rau, ciudat sau neplacut, nu este de buna calitate. 

Culoare 

Culoarea berii este un factor important atunci cand vorbim despre calitate. Indiferent daca vorbim despre bere deschisa sau inchisa , bautura trebuie sa arate limpede si consistenta. Daca nu are o nuanta clasica (cu exceptia cazului in care este o bere cu aroma speciala) poate sa nu fie la fel de buna. Acest lucru poate fi identificat daca bautura pare prea deschisa sau prea intunecata sau daca miscand-o putin isi schimba putin culoarea si nu ramane la fel pe toata durata sticlei sau borcanului. 

Gustul si postgustul 

Nu exista o singura aroma de bere si, de fapt, exista diferite categorii, ca sa nu mai vorbim de arome artizanale, printre altele. Poate fi dulce, amar sau sa aiba alte tipuri de arome, dar indiferent de tip, gustul trebuie sa fie clar in gura si, desi unii subliniaza ca nu trebuie sa lase un postgust, unele berarii sunt specializate in bauturi care lasa un putin in plus. Daca gustul este usor, sau abia sesizabil, nu este de buna calitate. La fel, daca post-gustul este dezactivat sau daca opareste limba peste voi, nu este o bere buna . 

Spuma

Un alt mod de a-ti da seama daca bei o bere buna este sa te uiti la spuma. O bere buna genereaza o cantitate de spuma cu o consistenta usoara care dureaza sa se disipeze. De fapt, odata ce il bem, fie in bere sau in pahar, ar trebui sa lase o mica urma de spuma. Daca nu o lasi, nu este de buna calitate. 

Pe de alta parte, daca vorbesti despre ingredientele din bere , incearca sa le identifici cu gust, iar daca nu are acel gust sau daca nu este atat de tare, s-ar putea sa nu fie atat de buna. 

Unele localuri specializate in bere au o lista cu toate cele pe care le au la dispozitie, uneori avand din alte tari sau locatii. In aceste cazuri, putem sti daca o selectie este buna daca exista un echilibru intre piese, daca curatoria se face intr-un mod care sa inteleaga sezonul sau produsele pe care le vinde. Depinde foarte mult de curator si de loc. 

Desi gustul fiecaruia este diferit, atunci cand vine vorba de a identifica o bere buna sau rea , exista factori care devin destul de clari. Acum ca propunerile independente si artizanale sunt atat de populare, este important sa avem o idee despre ce bem si daca chiar merita sa cheltuim pentru asta. Asa ca tratati fiecare experiment ca pe o aventura de degustare si tratati fiecare bere ca pe un vin. 

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole