Tunel descoperit in Piramida Lunii

Expertii de la Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH), sustinuti de cercetatorii de la UNAM, au descoperit ceea ce ar putea fi un tunel adanc de 10 metri care sa faca legatura intre Plaza si Piramida Lunii, din Teotihuacan.

Printr-un comunicat, institutia a explicat ca asistata de specialisti de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic (UNAM) in primele zile ale lunii iunie a fost efectuata o tomografie electrica de rezistivitate, ale carei prime rezultate sugereaza descoperirea mentionata mai sus.

Imaginile arata o conducta plina de 10 metri adancime care ar merge de la centrul pietei pana la Piramida Lunii, dar sunt necesare mai multe date pentru a o confirma, ceea ce se va intampla in urmatoarele luni, a explicat doctorul in geofizica, Denisse Argote. Espino , de pe langa Directia de Studii Arheologice a INAH.

Cu toate acestea, a continuat el, „se poate anticipa deja ca, la fel ca Piramida Soarelui si Templul lui Quetzalcoatl, Piramida Lunii ar putea avea o conducta subterana”, potrivit declaratiei INAH.

Specialistul a spus ca, daca este adevarat, acest tunel ar confirma ca teotihuacanii au reprodus acelasi model de tuneluri asociat cu marile lor monumente, precum Piramida Soarelui si Templul lui Quetzalcoatl, intr-un fel de emulatie a lumii interlope.

In acest sens, arheologul Veronica Ortega, directorul Proiectului de conservare integrala a Plaza de la Luna, a amintit ca lumea interlopa a fost pentru teotihuacani locul in care a fost recreata originea vietii, a plantelor si a hranei, asa ca as putea spune ca utilizarea sa a fost strict de natura rituala, sa desfasoare ceremonii propitiatorii ale ciclurilor agricole.

Doctorul in Studii Mesoamericane a subliniat ca aceasta constatare ar ajuta la o mai buna intelegere a Teotihuacanului, a organizarii sale rituale si sociopolitice, a modului in care a fost posibila coexistenta a pana la 100 de mii de locuitori, multi dintre ei straini.

Urmatorul pas, a avansat el, va fi explorarea tunelului, ocazie care s-a pierdut odata cu Piramida Soarelui, intrucat in ​​anii 1970 s-a descoperit ca probabil a fost jefuit la inceputul secolului al XVI-lea, de catre Mexicas, iar in acest caz pasajul ar fi inchis.

Studiile efectuate pana in prezent ar preciza orientarea acesteia, relatia pe care o are cu piata si Calzada de los Muertos si stadiul in care a fost construita, aparent una dintre cele mai timpurii, in jurul anului 100 i.Hr., si daca mai sunt si altele. conductele din zona.

INAH a precizat ca studiul a avut colaborarea unei echipe de ingineri geofizici de la Facultatea de Inginerie si Institutul de Geofizica UNAM, inclusiv dr. Andres Tejero, Gerardo Cifuentes, Alejandro Garcia, Esteban Hernandez si Rene Chavez. .

El a spus ca tomografia electrica a constat in injectarea curentului electric in subsol si masurarea rezistivitatii, in functie de varietatea materialelor gasite pe sol.

„Injectarea curentului electric se facea prin electrozi: unii furnizeaza curent, iar altii servesc la masurarea diferentei de potential, care este inregistrata de un dispozitiv numit Syscal Pro. In prezent, datele sunt procesate pentru a crea modele 3D si 2D”, notez. .

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole