Despre Serialul Cold Case

Unul din serialele de drama criminalistica indragite de americani pana de curand este Cold Case, o serie ce se baza pe departamentul de politie din Philadelphia care se ocupa cu reinvestigarea crimelor neelucidate. Dupa sapte sezoane si 156 de episoade, seria a fost anulata, insa mai este difuzata si in prezent la diverse posturi de televiziune printre care si Axn Crime. Acest serial este unul dintre putinele care nu au fost scoae pe DVD, un motiv fiind faptul ca nu s-au putut obtine licente pentru toate piesele muzicale ce pot fi ascultate in episoade.

Structura inedita a seriei Cold Case

Intregul serial se desfasoara in Philadelphia si o are ca personaj principal pe detectiva Lilly Rush, specializata in crime. Ea lucreaza in cadrul departamentului de politie Philadelphia si investigheaza cazurile de crima neclasate care nu mai sunt in atentia politiei. Partenerul initial al detectivei este inlocuit dupa primul sezon cu detectivul Scotty Valens, care investigheaza cazurile neclasate cu Lilly pana la finalul seriei. Ei au deseori nevoie de ajutor, fapt pentru care apeleaza la colegii lor din departament.

Fiecare episod al serialului Cold Case incepe cu o investigatie, si fiecare episod are parte de propriul caz. Toate cazurile investigate erau referitoare la crime din orasul Philadelphia, insa unele din aceste investigatii necesitatu strangerea de informatii din alte orase. Ele erau rasfirate in timp, insumand de la cazuri recente la crime ce datau din anii 1930. De obicei, cazurile erau reinvestigate cand aparea un nou indiciu sau o dovada legata de acestea. In multe cazuri, investigatia era reluata pentru ca aparea corpul unei persoane decedate sau arma crimei, ori lipsa unui cadavru necesita investigarea pentru ca nu se stia sigur daca persoana disparuta a murit sau pur si simplu a plecat din oras.

De-a lungul unui episod din Cold Case avea loc interogarea martorilor asociati cu cazurile si completarea puzzle-ului care se incheia cu descoperirea motivului crimei si al mortii. Interogarea martorilor era insotita da flashback-uri in care se prezentau evenimentele relatate de acestia. Marturiile nu erau niciodata false, chiar daca veneau de la criminali, pentru ca acestia omiteau anumite detalii sau opreau povestea inainte de a se implica pe ei insisi. Pentru a creea o poveste lineara si coerenta, marturiile martorilor erau prezentate in general in ordine cronologica a evenimentelor in urma carora a murit victima.

Serialul Cold Case se incheia in mod simbolic cu luarea in custodie a criminalului de catre ofiteri de politie, in timp ce spiritul victimei privea linistit. Aceasta scena era acompaniata de o melodie care amintea de perioada in care victima a fost ucisa. In cadrul seriei au fost abordate multe teme de interes social si au fost puse in discutie o sumedenie de probleme sociale ale secolului XX. Printre acestea s-au numarat sexismul, avortul, abuzul din partea politiei, homofobia, rasismul si agresiunile sexuale.

Detectivii

Protagonista seriei Cold Case a fost detectiva Lilly Rush, personaj interpretat de actrita Kathryn Morris. Ea a trait intr-o familie abuziva si a fost nevoita sa invete sa aiba grija de ea si de sora sa inca de cand erau mici. Viata nu a fost usoara cu Lilly, ea trebuind sa se descurce singura, si a trait mai mereu izolandu-se de barbati. Relatiile frumoase pe care le-a avut s-au incheiat inaintea unei casatorii si ,dupa ce a fost dezamagita in dragoste de cateva ori, Lilly a incetat sa mai caute. Partenerul ei din primul sezon a demisionat din cauza ca avea diabet si astfel detectiva a facut echipa cu Scotty Valens. Ea are o sora si un nepot si familia din care face parte este una disfunctionala. La inceputul seriei Cold Case, Lilly este singura femeie detectiv din Philadelphia, abia mai tarziu venind la departamentul de politie si alte detective. Lui Lilly ii place sa rezolve cazuri ce par a fi de nerezolvat, cautand pana si cele mai mici probe pe care le poate gasi pentru a aduce alinare si dreptate familiilor victimelor. Problema ei cu barbatii se trage inca din copilarie, cand tatal ei a parasit-o. Tocmai de aceea, Lilly nu se implica prea mult in relatiile cu barbati si este singura. Nici timpul nu ii permite acest lucru si relatiile in care Lilly ajunge nu sunt solide.

Partenerul lui Lilly din Cold Case, Scotty Valens (Danny Pino), este un tanar increzator, puternic si doritor a primi respectul celor din departamentul de politie. Scotty are descendente latine, tatal sau fiind cubanez si mama sa puertoricana. El este cel mai tanar detectiv din echipa si are mai multi frati, care insa nu si-au facut aparitia in serial. Ca si Lilly, si Scotty are probleme in ceea ce priveste relatiile si nu are parte de cele mai „normale” femei. El a avut o relatie de scurta durata cu sora lui Lilly, fapt pentru care relatia dintre cei doi a fost mai distanta o vreme. Scotty isi poate pierde firea usor, insa ii ramane mereu loial partenerei sale. Atitudinea sa de baiat rau si agent pe cont propriu il baga deseori in belele.

Serialul Cold Case a fost insa unul controversat la debutul sau, caci un alt serial intitulat in mod similar era produs in Canada. Producatorii celuilalt serial au realizat investigatii si chiar au luat in considerare sa dea in judecata producatorii Cold Case. Cum ratingurile au continuat sa scada din sezonul sase inainte, producatorii sau au discutat si au discutat pana au ajuns la concluzia ca serialul trebuie sa fie anulat.

Cold Case a ramas insa o serie emblema a anilor 2000, iar publicul sau isi mai aminteste si astazi interesantele episoade in care detectiva Rush si partenerul sau incercau sa gaseasca indicii cu privire la vechile cazuri carora nu le-au putut da de cap detectivii de la diviazia Omucideri. Intriga, minciunile, dovezile ascunse si crampeiele din viata oamenilor de la departamentul de politie din Philadelphia i-au tinut si inca ii mai tin pe telespectatori in fata micilor ecrane, desi serialul nu a primit distinctii extraordinare in cele sapte sezoane in care a fost difuzat.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole