Interpretarea fanteziilor sexuale

Oamenii sunt intotdeauna interesati de interpretarea fanteziilor sexuale, de semnificatia ascunsa a diverselor fantasme sau vise erotice. Astfel, de la reprimarea dorintelor, la insatisfactia sexuala, la negarea libidoului si la diverse nevoi si dorinte nesatisfacute, s-au oferit diverse motivatii pentru aparitia fanteziilor – atat in starea de veghe, cat si in cea de somn.

Insa fiecare fantezie provine din anumite ganduri, dorinte, nevoi si este un fapt absolut normal ca orice persoana – fie ea barbat sau femeie – sa experimenteze fantezii. Astfel, este astazi general acceptat fapul ca fanteziile nu sunt semne ale unor deficiente de dezvoltare sau ale unor tulburari psihice, ci manifestari normale ale imaginatiei si ale sexualitatii umane.

De exemplu, interpretarea fanteziilor sexuale cu necunoscuti sau cu persoane celebre este extrem de simpla: este vorba despre atractia exercitata de noutate, de mister, de pericol si – in cazul celebritatilor – de faima si frumusete. Nimic mai simplu! Nu dorinte refulate, nu tulburari sexuale, ci dorinte normale! A face sex pasional cu un necunoscut atractiv este o fantasma comuna atat pentru barbati, cat si pentru femei: misterul si doza de pericol se adauga in acest scenariu dorintei sexuale. O interpretare mai profunda arata si atractia exercitata de sexul fara complicatii: daca esti stresat de catre partener, de catre obligatiile implicate de relatia de cuplu, este doar normal sa iti imaginezi o partida cu un necunoscut/o necunoscuta pasionala, senzuala si… fara implicatii, urmari sau responsabilitati!

Aceasta nu inseamna ca vrei sa iesi din relatie, ci ca uneori esti putin depasit(a) de toate responsabilitatile si iti doresti ceva pur… sexual! In cazul persoanelor fara partener, aceasta fantezie frecventa arata pur si simplu ca aceasta persoana nu a cunoscut inca pe nimeni care sa o/il atraga! Cat despre sexul cu o celebritate, aceasta este o dorinta starnita atat de atractia faimei si a frumusetii cosmetizate, cat si de nevoia de a fi popular(a), de a fi apreciat(a) admirat(a) si invidiat(a)!

Interpretarea fanteziilor sexuale legate de sexul in trei se leaga de dorinta de a fi adorat(a) de mai multe persoane, are legatura si cu placerea de a vedea doua persoane care „lupta” pentru tine, pentru a te satisface! Ce femeie nu isi doreste (in ascuns sau nu) sa fie adorata de catre doi barbati si ce barbat nu isi doreste sa fie satisfacut de catre doua femei? In plus, se adauga atractia noului, exotismul acestei situatii incitand orice persoana care isi accepta sexualitatea. Totusi, aceasta fantezie este prezenta mai des – atat la barbati, cat si la femei – in scenariul un barbat si doua femei! De ce? Pentru ca societatea de astazi ne prezinta in special acest scenariu, iar trupul femeii este cel mai des erotizat si adorat! A avea fantezii erotice cu tine, partenerul si o alta femeie nu te face lesbiana, ci iti arata ca iti accepti sexualitatea, ca iti iubesti corpul si ca adori feminitatea! In plus, iti poate arata ca esti dispusa „sa imparti” pentru o noapte partenerul pentru a il satisface! Atunci cand aceasta fantezie se manifesta frecvent, ea poate fi si un semn care sa iti arate „subtil” ca esti putin plictisit(a) de viata ta sexuala: asadar, ia masuri si fa lucruri noi!

Interpretarea fanteziilor sexuale cu o persoana de acelasi sex nu duce la concluzia ca esti lesbiana/homosexual! Doar in rare cazuri, cand aceasta fantezie este constanta inca din pubertate si se manifesta mereu in timpul sexului cu partenerul – doar atunci poate fi un semn ca nu ti-ai inteles orientarea sexuala! In rest, este o manifestare normala a imaginatiei si provine dintr-o doza de narcisism: ne iubim atat de mult propriul trup, incat ni-l imaginam alaturi de unul similar! De asemenea, aceasta fantezie provine din dorinta ca partenerul sa iti inteleaga corpul si sa il exploreze cum trebuie – si cine poate asta mai bine decat cineva de acelasi sex?! Fantezia privitoare la doua femei este frecventa si la barbati si la femei; insa cea cu privire la doi barbati ramane inca in umbra: barbatii fie au mult mai rar aceasta fantasma, fie nu doresc sa o recunoasca! Insa ce este recunoscut este faptul ca destul de multe femei au aceasta fantezie!

Interpretarea fanteziilor sexuale legate de sexul in locuri publice tine de atractia exercitata de pericolul implicat de asemenea situatii si de noutatea experientei! A-ti dori o partida de sex in public este normal: pericolul se imbina cu dorinta de a fi prins(a) sau auzit(a) si cu excitarea provocata de posibilitatea ca o alta persoana sa va priveasca in timpul actului! Este, de asemenea, un semn ca viata ta sexuala este putin banala si ca ai nevoie de noi experiente! Interpretarea fanteziilor sexuale cu sex in public cand chiar faci sex inconjurat(a) de o multime de oameni (deci nu intr-un loc public separat) poate insemna si faptul ca doresti sa te afirmi, sa fi vazut(a), sa te impui si sa fii in centrul atentiei!

Interpretarea fanteziilor sexuale cu viol este mai mult specifica femeilor! Aceasta nu inseamna ca au tulburari sexuale si ca chiar isi doresc sa fie violate! Violul este un simbol pentru dorinta de a te lasa dominata, pentru dorinta de a te supune unui mascul autoritar si puternic! Oricat de mult spun femeile ca isi doresc un partener sensibil, ele sunt intotdeauna instinctiv atrase de putere, de barbatii puternici si dominatori! Iar o ipostaza in care nu se afecteaza egalitatea dintre sexe este cea sexuala: in dormitor, poti sa te supui masculului fara a te simti inferioara! Aceasta fantezie are o alta explicatie in cazul fetelor extrem de tinere: daca acestea au crescut cu ideea ca sexul este imoral si ca trebuie sa astepte pana la o anumita varsta sau pana la casatorie, dorintele lor normale le vor rusina si le vor manifesta astfel intr-un scenariu in care ele sunt nevinovate! A fi violata inseamna ca nu ai nici un fel de responsabilitate pentru ce se intampla, ca nu tu ti-ai dorit si astfel nu ai nici o vina! Nu este anormal acest fapt, este doar un semn al unor dorinte sexuale reprimate, care – odata eliberate cand incepe viata sexuala – se vor manifesta mult mai rar sau deloc!

Asadar, interpretarea fanteziilor sexuale depinde in mare masura de ce tip de fantezie vorbim si de frecventa acestora: insa in general, a avea fantezii este atat normal, cat si sanatos – atat timp cat nu traiesti doar din fantasme si iti accepti si explorezi liber sexualitatea!

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole