Fie ca iti schimbi locul de munca, fie ca iti doresti o marire de salariu, un lucru este cert: trebuie sa porti o discutie despre negocierea salariului. Daca in posturile trecute am vorbit despre cateva reguli de negociere, acum este timpul sa ne axam pe un tip de negociere indispensabila: cea salariala. Sa descoperim insa ce NU trebuie sa faci atunci cand vrei un salariu mai mare.

Nu esti de neinlocuit. Asta este prima regula pe care trebuie sa o inveti in orice negociere. Asa ca nu porni la atac cu gandul ca ti se va da orice iti doresti deoarece compania nu poate supravietui fara tine. Din contra, compania chiar te poate concedia si angaja pe altcineva care sa nu aiba pretentiile tale financiare.

Nu te grabi. Nu intra intr-o negociere cu toate cartile pe masa, deoarece vei avea nevoie de ele mai tarziu. Mai pastreaza-ti cateva atu-uri pentru atunci cand angajatorul va refuza cererea de marire a salariului sau pentru atunci cand iti va spune ce ai gresit la locul de munca.

Nu promite lucruri pe care nu ai de gand sa le faci. Majoritatea oamenilor, pentru a primi o marire de salariu, sunt dispuse sa promita cate-n luna si in stele.Nu face acest lucru, mai ales daca stii ca nu vei avea cum sa iti respecti promisiunea. De exemplu nu spune ca vrei sa ai mai mult de lucru in conditiile in care nici acum nu ai timp suficient, deoarece nu vei face decat sa iti scazi productivitatea.

Nu cere peste oferta pietei. Adica daca pentru postul tau majoritatea companiilor ofera salarii intre 2.000-2.500 lei, nu cere mai mult de acest prag. Este o greseala enorma sa te supraestimezi si sa crezi ca seful iti va aproba o marire de salariu pur si simplu.

Vezi de ce anume are nevoie angajatorul. Daca vrei sa iti imbunatatesti aptitudinile, vezi mai intai ce cauta seful tau sau firma la care vrei sa te angajezi. Dupe ce ai absolvit un curs, negocierea salariului poate incepe de la un nivel mai ridicat.

Nu te mai interesa cat castiga colegii. Salariile se calculeaza in functie de vechimea, de aptitudinile si de atributiile fiecarei persoane in parte. Asa ca nu este o idee buna sa te interesezi cat castiga colegii de pe posturi similare si sa ceri si tu acelasi salariu. Poate unii dintre colegii tai lucreaza pe acelasi post de 7 ani, pe cand tu esti in primul an si inca mai ai de invatat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *