Inlocuitori de zahar, cat de buni sunt?

Cercetarile recente au concluzionat ca zaharul, si nu grasimea, este de vina pentru cresterea in greutate, deteriorarea metabolismului si cresterea tensiunii arteriale, printre alte boli.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca aportul nostru de zahar sa nu depaseasca 10% din aportul zilnic de calorii.

Acest lucru a dus la aparitia de noi alternative pentru a indulci alimente aparent mai sanatoase, dar cat de bune sunt acestea pentru organismul nostru? Aici va spunem avantajele si dezavantajele unora dintre ele.

Sucraloza Este cel mai cunoscut indulcitor artificial si exista pe piata sub diferite nume de marca. Este facut din zahar.

Avantaje: Nu produce carii. Contine 31% din calorii din zahar. Nu modifica nivelul zaharului din sange. Dezavantaje: Este o substanta care nu este pe deplin absorbita de organism, care afecteaza rinichii si ficatul. La fabricarea acestuia se folosesc substante prezente in unele pesticide. sirop de agave

Acest produs este extras din frunzele de agave, o planta originara din America tropicala, asemanatoare ca aspect cu Aloe Vera.

Avantaje: Extractia sa este relativ ieftina. Spre deosebire de zahar, nu provoaca cresteri de energie si are indice glicemic scazut, asa ca nu provoaca o crestere atat de mare a nivelului de glucoza.

Dezavantaje: Contine 90 la suta fructoza, care in cantitati mari poate fi transformata in grasimi. De asemenea, poate deteriora arterele si creste riscul de boli de inima.

Stevia

Stevia este o planta care a fost folosita pentru a indulci in sudul Americii Latine de cativa ani, iar recent companii precum Coca Cola au incorporat-o in bauturile lor ca o alternativa mai sanatoasa la zahar.

Avantaje: Spre deosebire de zahar, nu are calorii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca va asigura 20% din cererea globala de zahar in cativa ani. Dezavantaje: Extractele concentrate din fabricarea Steviei sunt de pana la 300 de ori mai dulci decat zaharul. Multi experti inca nu stiu care vor fi efectele sale pe termen lung.

Xilitol

Aceasta componenta se gaseste in cantitati mici in fructe si legume. Este cea folosita pentru a indulci guma de mestecat si dulciurile fara zahar.

Avantaje: Nu creste nivelul zaharului din sange. Are cu 40% mai putine calorii decat zaharul. Se spune ca reduce riscul de carii si carii dentare.

Dezavantaje: Desi se spune ca are efecte antibacteriene, poate dauna bacteriilor bune pentru noi din corpul nostru. zahar de palmier

Acest tip de zahar exista de cativa ani in Asia de Sud-Est. Este extras din plante precum curmalul sau palmierul de cocos.

Avantaje: Are un indice glicemic scazut, deci nu provoaca varfuri de energie. Are doar 3% fructoza. Contine nutrienti precum fier, calciu, potasiu si vitaminele B6 si B12.

Dezavantaje: Contine aceleasi niveluri de carbohidrati si calorii ca si zaharul obisnuit.

Miere

Cel mai cunoscut este cel care se extrage din albine, desi exista si miere sau sirop de artar, care este extras dintr-un copac gasit in America de Nord.

Avantaje: Siropul de artar contine antioxidanti, precum si zinc si mangan, buni pentru scaderea nivelului de zahar din sange. In general, procesul de fabricare a mierii este mai sanatos decat cel al zaharului.

Dezavantaje: In timp ce mierea organica are un continut nutritional mai mare decat zaharul, nu acelasi lucru este valabil si pentru mierea procesata vanduta in mod obisnuit in supermarketuri.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole