Personalizati un iPhone, ce lucruri iOS pot fi schimbate?

Faima ca iPhone-urile sunt mai putin personalizabile decat Android-urile nu provine din niciun mit. Este o realitate. Acum, asta nu inseamna ca nu exista aspecte vizuale si sonore modificabile ale sistemului Apple.

In aceasta postare trecem in revista toate acele sectiuni care pot fi personalizate in iOS pentru ca, in cele din urma, sa poti adapta dispozitivul mai mult dupa bunul tau plac.

Pe ecranul de start

iPhone-ul nu are meniuri ca unele Android-uri, asa ca ecranul sau principal este la sfarsit acolo unde se petrece cel mai mult timp pe interfata. Si exista mai multe lucruri care pot fi personalizate in acest domeniu.

Creati mai multe pagini

De fapt, am gasit cel putin trei ecrane diferite in iOS. In extrema stanga se afla sectiunea de widget-uri, in centru sectiunea de aplicatii si in extrema dreapta biblioteca in care toate aplicatiile sunt conectate inteligent. Acum, cand vine vorba de aplicatii, putem configura mai multe.

Pentru a face acest lucru, trebuie pur si simplu sa trageti pictogramele, folderele sau widget-urile spre dreapta, astfel incat sa fie create pagini noi si apoi sa le organizati acolo dupa cum credeti de cuviinta. Trebuie remarcat faptul ca intotdeauna va exista unul principal, care este intotdeauna primul dupa sectiunea widget. Pe de alta parte, este important sa stiti si ca aplicatiile pot fi ascunse , trebuie doar sa tineti apasate punctele din partea centrala inferioara si sa debifati pagina pe care doriti sa o pastrati invizibila.

Dock principal

Dock-ul este acea sectiune de pana la patru aplicatii in care poti fixa aplicatiile tale cele mai utilizate sau pe cele pe care vrei sa le ai mereu la indemana, deoarece indiferent de pagina pe care te afli, acestea vor fi intotdeauna disponibile. Ca fapt curios, numele aplicatiilor nu apare in aceasta sectiune, spre deosebire de legenda care apare sub ele cand sunt pe orice pagina.

Desi dock-ul va permite sa aveti maximum patru aplicatii, puteti avea si trei, doua, una sau chiar niciuna. Pentru a avea aplicatii in aceasta sectiune, tot ce trebuie sa faceti este sa le trageti si sa le plasati in modul dorit. Nu este prea complicat.

Tapet

Daca exista un element de baza in orice dispozitiv de acest tip, acesta este pentru a putea schimba tapetul. In cazul iOS gasim posibilitatea de a avea doua fundaluri : unul dintre ele pe paginile aplicatiei si altul pentru ecranul de blocare, care este acelasi cu ecranul de notificare.

Pentru a putea schimba oricare dintre ele exista doua posibilitati. Prima si cea mai comuna este din aplicatia Fotografii , alegand-o pe cea pe care doriti sa o puneti, facand clic pe butonul de partajare (stanga jos) si facand clic pe „Tapet”. Odata ce faci, poti seta cadrul, daca vrei sa ramana in format Live Photo si daca vrei sa aiba profunzime. Cand il aveti, faceti clic pe „Definiti” si alegeti daca il doriti pentru ecranul de blocare, ecranul de pornire sau ambele.

Cealalta posibilitate este sa accesezi Setari si apoi Tapet. In aceasta sectiune nu numai ca vei putea alege una dintre fotografiile din bobina ta ca in cazul precedent, dar vei gasi si imaginile de fundal native atat pentru iOS, cat si pentru iPhone-ul tau, pe care le poti gasi doar in aceasta sectiune.

Marirea aplicatiilor si widget-urilor

Pentru a muta aplicatii si widget-uri, tot ce trebuie sa faceti este sa apasati si sa tineti degetul apasat undeva pe ecranul de start, unde nu exista pictograme si sa asteptati ca pictogramele sa inceapa sa „vibreze”. Odata ce o fac, le poti muta dintr-un spatiu in altul. Puteti chiar sa mutati mai multe in acelasi timp , pentru care trebuie sa mutati unul si apoi, fara a-l elibera, sa le selectati pe celelalte.

Pentru a adauga widget-uri , trebuie doar sa faceti clic pe pictograma „+” din dreapta sus. Veti putea alege dimensiunea dorita si atunci veti avea aceleasi posibilitati ca la aplicatiile de a le muta, doar in acest caz nu veti putea muta mai multe widget-uri in acelasi timp. Si, apropo, puteti daca doriti sa le stergeti din sectiunea widget-uri, desi aceasta sectiune nu va fi stearsa in ciuda acestui fapt.

O alta optiune de personalizare interesanta in acest sens este alegerea numarului de pictograme pe ecran si linie. Desi este adevarat ca in functie de iPhone-ul pe care il ai poti avea mai mult sau mai putin, in cadrul aceluiasi terminal ai doua vizualizari posibile. Nu este permisa modificarea dimensiunii acestora ca atare, dar daca accesati Setari> Afisare si luminozitate, veti vedea la sfarsit o optiune numita «Zoom ecran» si care va va permite sa aveti o vizualizare standard sau marita, aplicabil intregului sistem…

Creati foldere

Inca din versiunile timpurii de iOS, este posibil sa se creeze foldere in care sa se stocheze aplicatiile. Pentru a face acest lucru, trebuie pur si simplu sa trageti pictogramele acestora peste altele. Dosarele admit schimbari de nume si sa poata modifica ordinea aplicatiilor din interior ca si cum ar fi ecranul de start. Si apoi folderele in sine sunt tratate ca pictograme individuale si pot fi puse pe orice ecran.

In ceea ce priveste folderele Biblioteca de aplicatii , ar trebui sa stiti ca acestea nu accepta personalizarea. De cand a fost introdus cu iOS 14, au existat multe solicitari din partea utilizatorilor de a le schimba, dar Apple inca nu le permite. Cu toate acestea, poate fi util sa le gasiti rapid grupate si sa eliminati aplicatiile de pe alte ecrane fara ca acestea sa fie complet dezinstalate, deoarece vor ramane intotdeauna in aceasta sectiune.

Pictogramele aplicatiei

Exista unele aplicatii care accepta deja in mod nativ diverse tipuri de pictograme configurabile in propriile setari. Telegram, aplicatia de mesagerie, este una dintre cele mai cunoscute, dar doar un exemplu dintre multele disponibile. Acum, nu gasim in setari o optiune care sa ne permita sa schimbam pictograma in orice aplicatie . Desi putere, se poate.

Si cum? Ei bine, prin aplicatia Comenzi rapide. Ceea ce ar trebui sa faceti este sa deschideti aplicatia mentionata mai sus, sa creati o noua comanda rapida si sa alegeti actiunea sa fie „Deschide aplicatia”. Apoi, trebuie sa dai un nume acestei comenzi rapide si sa creezi o comanda rapida directa catre ea din ecranul de start, pentru care vi se va cere sa alegeti o imagine si acolo trebuie sa alegeti pictograma.

Desigur, aceasta actiune are anumite dezavantaje, deoarece nu este cu adevarat un acces direct real la aplicatia pe care ati ales-o, ci mai degraba o executie in cadrul aplicatiei Shortcuts. Prin urmare, atunci cand incercati sa-l deschideti, poate dura cateva secunde mai mult, pe langa un banner care apare in partea de sus care indica faptul ca scurtatura tocmai a fost executata.

Referitor la avizele

Notificarile, fie sub forma unei alerte vizuale, sonore sau vibratoare, sunt, de asemenea, un aspect pe care fiecare utilizator de iPhone ar trebui sa incerce sa-l personalizeze. De fapt, este unul dintre aspectele care sunt revizuite pentru prima data odata cu configuratia initiala a unui iPhone.

Notificari

Indiferent de formatul in care primesti notificarea, trebuie sa stii ca fiecare dintre aplicatiile pe care le ai pe iPhone iti poate trimite una. Bineinteles, in acelasi mod, puteti face ca niciunul dintre ei sa nu va trimita nimic. Pentru a putea vedea care dintre ele au aceste permisiuni si a le configura dupa bunul plac, trebuie sa mergi la Setari > Notificari.

In aceasta sectiune puteti intra in fiecare dintre aplicatii si puteti vedea ce tipuri de notificari sunt permise. Le puteti dezactiva pe toate cu fila care apare in partea de sus, dar le puteti dezactiva si partial. Cu alte cuvinte, puteti alege stilul de avertizare vizuala daca doriti sa le primiti, dar si sa configurati alte lucruri precum daca doriti sa primiti o previzualizare a acestuia si daca doriti sa fie grupata atunci cand exista mai multe notificari de la acelasi aplicarea.

Moduri de concentrare

De la iOS 15, modul clasic Do Not Disturb s-a inmultit si acum poti crea mai multe stari in care poti alege ce aplicatii vrei sa te notifice in fiecare moment. De exemplu, poti configura un mod de focalizare dedicat muncii in care doar aplicatiile legate de domeniul profesional iti trimit notificari. Dimpotriva, puteti crea si altele pentru timpul liber si nu le puteti obtine de la acei ceilalti.

Un plus foarte interesant la aceasta functionalitate este acela de a putea avea si diferite ecrane de aplicatie . Adica pentru fiecare mod ai acces la una sau la alta aplicatie, cu o ordine diferita pentru ecranele de start. Toate acestea sunt configurate din Setari> Moduri de concentrare, unde le puteti face si universale pentru restul dispozitivelor Apple pe care le aveti.

Revenind la problema ecranelor de pornire, ar trebui sa stiti ca din Biblioteca de aplicatii puteti glisa aplicatiile pe un nou ecran de pornire, chiar daca acele aplicatii sunt deja pe alt ecran. Combinand aceasta actiune cu cea de ascundere a ecranelor, vei putea face ca pana la urma sa ai doar ecranele precise in fiecare mod de concentrare.

Ton de apel si SMS

Ce este mai personal decat un ton de apel? Avand in vedere cate iPhone-uri exista si ca majoritatea tind sa nu schimbe tonul de apel implicit, de multe ori vei innebuni daca suna altcuiva care se afla in apropiere pentru ca vei fi confuz. In Setari > Sunete si vibratii il puteti modifica, inclusiv tonul mesajelor, mementourilor si calendarelor.

De remarcat ca implicit nu poti pune un ton care sa nu fie unul dintre cele care sunt deja instalate, dar prin Garageband, editand orice melodie, o vei putea exporta astfel incat sa ramana in acelasi format si sa fie eligibil din panoul de control mentionat mai sus.setari.

Si daca ceea ce vrei este sa schimbi tonul in WhatsApp si in alte aplicatii similare, trebuie sa o faci din setarile lor. In aceasta sectiune veti avea tonuri care sunt in mod normal aceleasi cu cele ale iPhone-ului, dar in altele au si sunete proprii si va permit chiar sa adaugati unul si mai personalizat.

Vibratie

Indiferent daca aveti sau nu un mobil cu sunet, vibratia este un element cheie pentru a afla cand primiti o notificare sau un apel. Fie din cauza tremurului mesei daca ai iPhone-ul pe tine, fie din cauza piciorului daca il porti in buzunar. In acelasi mod, gasim cateva parti ale sistemului in care, atunci cand facem o anumita atingere, primim un raspuns haptic.

In panoul Setari mentionat mai sus> Sunete si vibratii puteti configura toate acestea. Si puteti chiar, daca doriti, sa dezactivati complet vibratia. Acest lucru v-ar permite, de asemenea, sa aveti un mod complet silentios al iPhone-ului atunci cand utilizati comutatorul, deoarece in mod implicit limiteaza doar sunetul si pastreaza vibratiile.

Alte aspecte personalizabile

Nu am terminat si mai avem mai multe optiuni de personalizare pentru iPhone precum centrul de control, modul de interfata (intunecat si deschis) sau chiar posibilitatea de a alege dimensiunea si tipul textului.

Centrul de control

Acesta este unul dintre spatiile care a fost pe iOS de cel mai mult timp si care il caracterizeaza atat de mult. Este un panou in care poti avea acces rapid la anumite actiuni precum activarea sau dezactivarea WiFi, date mobile, Bluetooth, Mod Avion… De asemenea, iti permite sa cresti si sa scazi volumul, sa cresti luminozitatea, sa activezi modurile de concentrarea si chiar controla playerul muzical sau video.

Cu toate acestea, va permite sa adaugati si alte accesari precum calculatorul, modul intunecat sau lanterna. Toate acestea pot fi configurate din Setari > Centru de control, unde puteti seta si ordinea in care doriti sa apara.

Amintiti-va ca pentru a deschide acest panou trebuie sa glisati din dreapta sus a iPhone-ului in jos, daca aveti un iPhone X sau mai recent. Daca, in schimb, aveti un iPhone cu buton Home, acest centru de control este accesat prin glisarea din partea de jos a ecranului spre centru.

Calea intunecata

Desi a durat mult pana sa ajunga, acest mod a fost disponibil pe iOS pentru mai multe versiuni si permite, dupa cum sugereaza si numele, sa existe o interfata intunecata cu o predominanta clara a negrului. Acest lucru are mai multe efecte, deoarece, pe de o parte, intuneca interfata sistemului si aplicatiile native, precum si tapetul, care este, de asemenea, estompat.

Pe de alta parte, gasim multe aplicatii care sunt compatibile cu modul intunecat si care pot primi informatii de la sistem astfel incat, daca acest mod este activat, acesta este si el activat in el si alterneaza cu modul light in functie de modul in care avem iOS configurat .

Modul intunecat poate fi activat atat din Centrul de control, cat si din Setari > Afisare si luminozitate. Tocmai in aceasta sectiune il puteti configura sa se activeze automat la apus sau sa setati un program personalizat. Astfel, va puteti bucura in continuare de modul de lumina si il puteti alterna cu intuneric in anumite momente ale zilei si noptii.

Animatii

Cu siguranta nu ati observat pentru ca este ceva obisnuit, dar sistemul are mai multe animatii. De exemplu, atunci cand inchideti o aplicatie, aceasta se deplaseaza spre centru, devenind din ce in ce mai mic pana cand dispare. Aceste tipuri de animatii nu accepta personalizarea. Adica nu veti putea gasi alte efecte .

Totusi, si aici se afla cheia problemei, acestea pot fi dezactivate accesand Setari> Accesibilitate> Miscare si facand clic pe „Reduceti miscarea”. Daca ai si un iPhone 13 Pro sau 13 Pro Max, poti limita rata de reimprospatare la 60 Hz in loc de 120 Hz. Totusi, acestea sunt setari care in cele din urma diminueaza „eleganta” sistemului si il fac sa para ciudat. in utilizare.

Procentajul bateriei

A putea vedea procentul ramas din bateria iPhone-ului in partea de sus a ecranului, chiar langa pictograma bateriei, este ceva foarte util si care nu este configurat implicit. Desigur, este disponibil doar pe unele iPhone -uri , mai precis pe cele care au un buton Acasa (iPhone 8 si versiuni anterioare, inclusiv „SE”).

Daca aveti unul dintre acele iPhone-uri, trebuie doar sa mergeti la Setari> Baterie si sa activati optiunea corespunzatoare pentru a vedea procentul. Pe iPhone X si mai tarziu va trebui sa va multumiti sa vedeti acest indicativ atunci cand accesati centrul de control.

Un fel de text

Nu toti avem aceleasi preferinte cand vine vorba de vizualizarea continutului, la fel in care nu avem aceeasi capacitate de viziune. Poate doriti sa vedeti textul iPhone-ului dvs. mai mare, chiar daca se va potrivi mai putin continut. Sau poate exact invers si vrei textul intr-o dimensiune foarte mica, astfel incat sa fie mai mult continut pe ecran.

Il doriti asa cum doriti, accesand Setari> Afisare si luminozitate> Marimea textului il puteti regla datorita unei bare intuitive. Atat sistemul, cat si aplicatiile native Apple se vor adapta instantaneu la acesta, precum si alte aplicatii care accepta aceste setari. Desigur, exista si altele care vor trebui configurate in propriile setari.

Si, desi nu puteti schimba fontul , adica fontul, il puteti face bold . Pentru a face acest lucru, puteti accesa si panoul Setari mentionat mai sus> Ecran si luminozitate, avand si acces la aceasta optiune din Setari> Accesibilitate> Dimensiune ecran si text.

Evidentierea butoanelor

Fara a parasi panoul pe care l-am mentionat tocmai la punctul anterior (Accesibilitate > Dimensiunea ecranului si textului), puteti configura o optiune foarte interesanta precum evidentierea butoanelor. Mai precis, activarea optiunii « Contur buton» . Acest lucru va face ca butoanele inapoi si altele asemenea sa fie subliniate pentru a le face mult mai vizibile.

Tot aici poti modifica si alte aspecte precum ca butoanele de optiuni includ simbolurile „I” si „O” ca referinta daca sunt pornite sau dezactivate in cel mai pur stil al unei multipluri.

Atingere de asistenta

Nu parasim panourile de accesibilitate, deoarece in acest caz va trebui sa mergeti la „Touch” si sa activati Assistive Touch. Acesta este un buton virtual care va fi mereu pe ecranul tau, astfel incat sa poti accesa diverse optiuni: de la revenirea la ecranul principal, pana la a putea avea acces direct pentru a face capturi de ecran sau a deschide anumite aplicatii.

De mentionat ca in panoul de setari mentionat mai sus puteti configura toate actiunile pentru acesta, putand alege pana la maximum 8 actiuni si chiar adaugati propriile gesturi pentru a efectua acele actiuni. Butonul in sine, desi transparent, este mereu prezent si poate fi enervant, dar il poti muta cu usurinta oriunde pe ecran.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole