5 carti de fictiune pe care trebuie sa le citesti

De la clasici atemporali precum “Omul carea rade”, pana la cele mai recente bestseller-uri “Razboiul lumilor”, iata o lista finala de carti de fictiune pe care toata lumea ar trebui sa le citeasca.

„Doua vieti”, de Arnold Bennett

Arnold Bennet (1867-1931) este unul dintre scriitorii reprezentativi din primul patrat al secolului al douazecelea. Cand spuneam aceasta ne gandim mai ales la faptul ca in operele sale mai importante isi gaseste intruchiparea o stare de lucruri si o stare de spirit ce au precumpanit in Anglia edwardiana, nume sub care este cunoscut perioada de tranzitie, de imbinare a sintezelor cu anticipare, cuprinsa intre razboiul burilor si primul razboi mondial.

„Ministerul groazei” de Graham Greene

Intr-un eseu despre povestirile poetului englez Walter de La Mare, Graham Greene afirma ca „orice scriitor vrednic de luat in seama, orice scriitor pe care-l putem califica drept poet, in acceptiunea larga data acestui termen in veacul al XVIII-lea, este victima unei obsesii. Judecand dupa frecventa cu care revine, in cartile lui, tema suferintei, s-ar parea ca aceasta este obsesia careia i-a cazut victima Graham Greene”. Cartea „Ministerul groazei” de Graham Greene este disponibila in orice librarie online din tara.

 “Omul carea rade”, de Victor Hugo

Cartea aceasta se numara printre cele mai caracteristice produse ale romantismului activ, printre cele mai curajoase si avansate opere ale lui Victor Hugo, ajuns la deplin maturitate politica si artistica, desi e mult mai putin cunoscuta decat Notre Dame de Paris sau Mizerabilii, de pilda. E un roman istoric, dar cat de actual parea pentru framantata vreme a lui Hugo si cat de actual apare si azi pentru orice oranduire sociala nedreapta, in care cei multi sufera si cei putin isi traiesc fericirea lor trandava si incostienta intr-o lume de poleieli artificiale, cu arhitectonica subreda, gata sa naruie la primul iures amenintator al valurilor surde nascute din durerile celor de jos.

„Razboiul lumilor”, de H. G. Wells

Razboiul lumilor” este unul dintre cele mai frumoase si captivante romane scrise vreodata. In anul primei publicari – 1898 – a fost primit foarte favorabil, atat de publicul larg cat si de critici. De atunci, popularitatea sa a crescut continuu. Herbert George Wells (21 septembrie 1866 – 13 August 1946) a devenit, gratie acestui roman si a altor doua, la fel de celebre si iubite – „Omul invizibil” si „Masina timpului” – un clasic al literaturii universale in ansamblul sau, dincolo de granitele genului SF. Prima ecranizare a romanului dateaza din 1953 si ii apartine lui Byron Haskin, iar ultima a fost realizata in 2005 de catre Steven Spielberg.

„Povestea unei pasiuni”, de Ford Madox Ford

Scriitorul englez Graham Greene, acre prefateaza editia operelor alese ale lui Ford Madox Ford, afirma ca Povestea unei pasiuni este „cel mai frumoas roman al lui Ford, si poate unul dintre cele mai frumoase roamne ale secolului XX. Dupa aproape cincizeci si cinci de ani de la aparitie, cartea pare sa justifice in continuarea aceasta apreciere. Ford Madox Hueffer – numele real al scriitorului – s-a nascut in Anglia, in 1873, si a murit in Franta, in 1939. Prima sa carte a fost publicata in 1897 – ultima in 1939, iar in aceste doua date au aparut peste saptezeci de carti purtandu-i semnatura:romane, culegeri de versuri, amintirim, eseuri, biografii, istorii, jurnale de calatorie, critica, sociologice.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole