Ce este psiho-oncologia? Cancer si sanatate emotionala

Cancerul este una dintre bolile care iau cele mai multe vieti astazi . Nu exista un singur tip de cancer, dar au fost identificate pana la o suta de variabile diferite. In prezent exista tratament pentru aceasta boala, dar nu are succes in toate cazurile, deoarece eficacitatea depinde de factori foarte diversi, precum varsta si genetica pacientului, tipul de cancer, diagnosticul precoce, printre altii.

Exista inca multe necunoscute in jurul acestei boli. Din fericire, de-a lungul anilor optiunile terapeutice au capatat imbunatatiri si sunt mai avansate decat acum cativa ani. In mod similar, a fost posibil si identificarea factorilor de risc asociati cu dezvoltarea bolii, care pot ajuta la prevenirea aparitiei acesteia prin promovarea, printre altele, a unui stil de viata sanatos.

In ciuda tuturor, mai sunt multe de facut, iar cancerul continua sa faca multe vieti. Tratamentul bolii poate fi foarte lung in timp, astfel ca pacientul se poate confrunta cu o situatie foarte epuizanta la nivel emotional si pot exista suferinte psihologice semnificative care trebuie abordate.

Din acest motiv, a aparut nevoia de a oferi nu doar tratament medical pentru a ataca boala in sine, ci si sprijin profesional care sa favorizeze facerea fata acestei realitati atunci cand, din pacate, apare in propria viata sau in cea a altcuiva.cuiva foarte apropiat. . In acest context a aparut domeniul psiho-oncologiei. In acest articol vom incerca sa stim ce este psiho-oncologia, cum ii sprijina pe bolnavii de cancer si ce rol joaca profesionistul de specialitate in acest aspect al psihologiei.

Ce este psiho-oncologia?

Psiho-oncologia este o specialitate incadrata in Psihologia Sanatatii. Scopul sau este de a putea ingriji bolnavii de cancer si familiile acestora, cu scopul de a-i ajuta sa faca fata procesului bolii din perspectiva psihologica . In plus, aceasta zona se ocupa si de acordarea de sprijin profesional personalului sanitar specializat in oncologie, pentru a preveni burnout-ul la locul de munca.

Se stie ca printre bolnavii de cancer exista niveluri ridicate de anxietate si depresie. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece este o boala cu un impact puternic nu numai fizic, ci si emotional si social. Cancerul marcheaza un inainte si un dupa in viata pacientului, a carui calitate a vietii scade brusc. Persoana afectata de un diagnostic de cancer trebuie sa se confrunte cu un viitor apropiat plin de temeri si incertitudine.

In plus, boala il obliga pe pacient sa-si reordoneze viata, prioritatile si relatiile . In fata acestei realitati, mediul se confrunta si cu o provocare, deoarece pe langa gestionarea propriei dureri din cauza bolii rudei, trebuie sa se arate a fi un sprijin solid pentru pacient.

Din toate aceste motive, psiho-oncologia este prezentata ca o disciplina indispensabila, deoarece ofera suport emotional si atenueaza impactul pe care boala il are asupra pacientului si a mediului inconjurator. Pentru a face acest lucru, ofera persoanelor afectate abilitati de adaptare care contribuie la gestionarea si adaptarea la boala. De asemenea, contribuie la intarirea aderentei la tratamentul medical si actioneaza ca un canal de legatura intre echipa medicala si pacient si mediul acestora. Scopul final al tuturor acestor lucruri este ca persoana bolnava si familia sa sa aiba o calitate acceptabila a vietii in ciuda situatiei in care se afla.

Cum intervine psiho-oncologia in diferitele faze ale cancerului?

Asa cum am anticipat la inceput, cancerul este o boala care poate dura in timp. Durata si caracterul sau progresiv inseamna ca pot fi diferentiate diferite etape. Psiho-oncologia este prezenta in toate, adresandu-se nevoilor specifice fiecaruia. Sa vedem care sunt:

1. Diagnostic

Asa cum se intampla atunci cand primim vesti foarte socante si dureroase, primele momente dupa aflarea unui diagnostic de cancer la prima persoana sau la cineva apropiat se caracterizeaza prin blocaj. Aceasta faza initiala de soc are loc deoarece persoana nu este in masura sa asimileze imediat ceea ce se intampla din cauza amplorii sale .

Faza de soc are o durata variabila in functie de fiecare persoana, deoarece nu toti urmam aceiasi timpi. Odata ce aceasta prima reactie incepe sa se inverseze, in locul ei apar sentimente foarte intense de furie, tristete, anxietate si neputinta. In aceste prime momente, munca psihologului trebuie sa fie aceea de a oferi suport emotional si strategii de coping pacientului si rudelor acestuia pentru a incepe sa isi asume realitatea care tocmai le-a fost prezentata.

2. Tratamentul

Tratamentele pentru cancer se caracterizeaza prin a fi foarte agresive . Ele implica durere, disconfort si disconfort. Numarul mare de efecte secundare pe care le provoaca poate ingreuna aderarea la tratamentul medical si poate avea repercusiuni asupra starii psihologice a pacientului. In acest moment, psihologul ar trebui sa incerce sa intareasca aderenta la tratament si sa ofere sprijin si strategii pentru gestionarea psihologica a durerii si disconfortului.

3. Sesizare

Desi pacientul si-a revenit, munca psihologului nu se opreste aici. Cancerul este o boala in care recaderile sunt frecvente . Din acest motiv, este obisnuit ca dupa recuperare pacientul si cei din jur sa simta teama cu privire la posibilitatea ca boala sa reapara. Rolul psihologului in aceasta faza este de a intari legatura terapeutica cu pacientul, pentru a-l insoti in procesul de revenire la normalitate. De asemenea, va fi important sa lucrati asupra acestor frici si frici obisnuite.

In acest moment, psihologul poate ajuta pacientul sa revina la rutina normala, sa-si stabileasca primele obiective de indeplinit, probleme in asteptare pe care boala l-a obligat sa le amane etc. Dupa o sedere prelungita in spital, multor persoane se adapteaza cu greu la viata de zi cu zi, asa ca figura psihologului in aceasta faza este deosebit de importanta.

4. Recidiva

Din pacate, in multe cazuri boala poate recidiva dupa recuperare. In acest caz, persoana experimenteaza reactii foarte intense de furie si impotenta. In plus, diferenta fata de un prim diagnostic este ca stii deja dinainte duritatea tratamentului si implicatiile acestuia , astfel incat anticiparea face suferinta si mai intensa prima data.

Faptul de a retrai o astfel de experienta dureroasa poate genera mari sentimente de neputinta si deznadejde, asa ca rolul psihologului in acest moment presupune abordarea eventualelor tulburari de anxietate si depresie.

5. Faza terminala

Cand nu mai exista nicio posibilitate de recuperare, bolnavul de cancer trebuie sa primeasca ingrijiri paliative. Acestea nu mai constau intr-un tratament curativ, ci intr-o serie de atentii care permit pacientului sa se indrepte spre moarte senin si fara suferinta. In acest moment, pacientii sunt adesea foarte frica de durere si de moarte . Exista si nevoi ale sfarsitului de viata, legate de spiritualitate. In acelasi mod, pacientul poate dori sa incheie ramas-bun cu cei dragi si sa aiba momente speciale pentru asta.

Psihologul de aici trebuie sa insoteasca pacientul pe tot parcursul acestui proces, lucrand la temerile sale cu privire la durere, evaluand modul in care si-ar dori sa-si ia ramas bun, ajutandu-l sa reflecte asupra modului in care ar dori sa-si lase amintirea in lume atunci cand este plecat etc.

6. Moartea

Psihologul in aceasta faza trebuie sa insoteasca pacientul in momentele dinaintea mortii sale , sa transmita liniste pentru ca acesta sa se simta protejat si calm. In aceasta faza, cea mai complexa munca va fi cu familia, deoarece trebuie ingrijita pentru a preveni durerea patologica. Durerea patologica implica faptul ca cei dragi nu reusesc sa accepte sau sa integreze realitatea mortii pacientului, generand consecinte importante asupra sanatatii lor mintale. Pentru a evita acest lucru, este important ca un profesionist sa ii insoteasca in procesul de doliu din momentul in care se stie ca boala nu se poate vindeca.

7. Duelul

Odata ce pacientul decedeaza, psihologul trebuie sa ofere sprijin familiei . In aceste momente, cei dragi experimenteaza dureri profunde si le poate fi greu sa-si continue viata fara persoana care a murit.

Profesionist trebuie sa favorizeze o tranzitie catre o noua normalitate, in care persoana iubita care a murit sa fie amintita intr-un mod sanatos. Este deosebit de important sa preveniti asa-numitele dueluri inghetate sau complicate. Primele constau in incapacitatea de a exprima orice emotie dupa pierderea unei persoane dragi, asa ca psihologul trebuie sa faciliteze ventilatia emotionala. Acestea din urma presupun o stare de angoasa intensa si tristete care dureaza in timp, astfel incat persoana sa nu-si mai revina dupa pierdere sau sa-si continue viata normala.

Concluzii

Dupa cum putem vedea, psiho-oncologia este cruciala pentru a garanta bunastarea pacientilor si a celor dragi . Ca disciplina, a cunoscut o mare crestere in ultimii ani, deoarece s-a putut observa cum trebuie acoperite nevoile emotionale si spirituale ale persoanelor bolnave de cancer pentru a oferi un tratament cuprinzator care sa garanteze o buna calitate a vietii in fiecare dintre fazele bolii.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole