Sanatate mintala si productivitate la locul de munca

Potrivit Asociatiei Mexicane de Psihiatrie (APM), unul din cinci mexicani nu primeste tratament din cauza tulburarilor mintale. Printre care se remarca anxietatea, depresia, tulburarea obsesiv-compulsiva, bipolaritatea si stresul.

In Mexic, apatia si lipsa de interes fata de problemele legate de sanatatea mintala au afectat nu numai viata personala a mexicanilor, ci si viata lor profesionala. Atunci cand sanatatea mintala nu este luata in considerare la locul de munca, productivitatea este afectata si se genereaza probleme pentru companie si pentru sanatatea tuturor membrilor sai.

Sanatate mintala la locul de munca

Tara noastra s-a confruntat cu diferite crize de violenta, insecuritate, somaj si dependente, care dauneaza direct psihicului mexicanilor. Traind intr-o societate predispusa sa sufere de temeri interne si sociale, problemele de sanatate mintala nu sunt neobisnuite.

Asadar, domeniul profesional nu ar putea fi un caz aparte, desi angajatorii se lauda ca „Problemele stau acasa”, asta nu este o realitate pentru angajati. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) declara ca: „Nu exista sanatate fara sanatate mintala”, confirmand ca problemele personale pot influenta deciziile luate in timpul programului de lucru.

Sanatatea mintala la locul de munca ar trebui considerata de interes social, intrucat doar 2% din bugetul sectorului de sanatate este alocat tulburarilor cauzate de aceasta boala.

Stilul de viata si globalizarea contribuie la stresul legat de munca, afectand productivitatea si provocand absenteism.

Sanatatea mintala a lucratorilor provoaca, de asemenea, repercusiuni economice semnificative la nivel mondial, depresia si tulburarile de anxietate costa economia mondiala 1 trilion de dolari pe an in productivitate pierduta, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Factori care afecteaza sanatatea mintala

Printre factorii care afecteaza cel mai mult productivitatea lucratorilor conform OMS se numara:

 • Hartuirea psihologica si intimidarea la locul de munca.
 • Politici inadecvate de securitate si protectie a sanatatii.
 • Comunicare interna mica sau deloc.
 • Nivel scazut de sprijin al angajatilor.
 • Programe de lucru foarte rigide si rutine nesanatoase de birou.
 • Lipsa de claritate in sarcini si obiective.
 • Lipsa de control sau putere la locul de munca.
 • Volumul de lucru crescut si nu delegarea.

Mediul de munca poate afecta sanatatea mintala a lucratorilor, provocand probleme cu utilizarea substantelor nocive, absenteism la locul de munca si pierderea productivitatii in zilele de munca, aducand cu el conflicte de munca, puterea de decizie slaba a lucratorului, sanatatea fizica si boli psihice. la locul de munca.sfera muncii.

Cu toate acestea, este posibil sa nu aveti tulburari psihice, dar puteti dezvolta stres si epuizare profesionala, cauzate sau agravate de munca.

Simptome dupa o criza de sanatate mintala

In situatii de dezastru si urgenta, oamenii pot genera o tulburare psihica daca starea de bine este tratata la timp. Daca exista o sanatate mintala buna, mediul de munca se va imbunatati si conflictele de munca vor scadea.

Principalele simptome care pot aparea la lucratori dupa o criza sunt:

 • Durere de cap
 • Oboseala
 • Lipsa poftei de mancare
 • Plans sau tristete fara niciun motiv aparent
 • Anxietate
 • Frica sau nervozitate
 • Insomnie si cosmaruri recurente
 • Iritabilitate
 • Confuzie

Potrivit Institutului Mexican de Securitate Sociala (IMSS), a existat o crestere de la 13 la 95 de cazuri de probleme de sanatate mintala legate de activitatile de munca, majoritatea fiind in sectorul serviciilor.

In plus, se consemneaza ca 10% dintre mexicani au suferit de depresie, fiind considerata o boala din cauza incapacitatii de munca, conform Sondajului National de Sanatate si Nutritie (Ensanut).

Din pacate, aceasta cifra nu este exacta, deoarece nu toti oamenii vad specialisti pentru a le trata starea.

Stigmatul pe care il mai au oamenii despre sanatatea mintala este atat de mare incat oamenii continua sa creada ca doar oamenii care sunt nebuni merg la psiholog sau psihiatru, cand nu ar trebui sa fie asa, fiecare ar trebui sa aiba grija de linistea lor sufleteasca.

Companiile si sanatatea mintala la locul de munca

Mexicanii au un program mare de lucru, asa ca de cele mai multe ori se afla la birou sau pe teren, in functie de tipul de job.

Un mare pas care se face in aceasta problema este sarbatorirea Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, care este sarbatorita in toate tarile in fiecare 10 octombrie. Scopul sau principal este constientizarea si sensibilizarea guvernului, companiilor si a populatiei in general, astfel incat sa existe strategii de depistare si ingrijire in timp util a tulburarilor mintale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) solicita companiilor, indiferent de sectorul lor si daca sunt corporatii mici, mijlocii sau mari, obiectivul principal este de a desfasura actiuni si practici care vizeaza promovarea ingrijirii sanatatii mintale la locul de munca si proiectarea spatiilor fara stres cu un mediu de lucru mai bun.

Ce sa faci pentru a proteja sanatatea mintala a lucratorilor tai?

Un aspect pentru ca sanatatea mintala la locul de munca sa fie sanatoasa este formularea de legi, reguli, politici si strategii care sunt supravegheate de domeniile corespunzatoare.

In Mexic, a intrat deja in vigoare Standardul Oficial mexican (NOM-035), care este responsabil pentru ingrijirea a trei factori de risc pentru lucratori: stresul la locul de munca, violenta si calitatea proasta a somnului. Daca nu este prevenita la timp, poate provoca depresie, anxietate sau comportamente de dependenta.

Protejati sanatatea mintala a companiei dvs. promovand ateliere in care se vorbeste despre problemele care exista la locul de munca si zonele comune.

Cunoasterea nevoilor fiecarui muncitor si a capacitatilor personalului va face compania dumneavoastra sa creasca si sa fie mai productiva si veti evita repercusiuni economice semnificative.

Sfaturi pentru a avea grija de sanatatea mintala

Daca aveti probleme cu sanatatea mintala la locul de munca si care va afecteaza viata personala, va recomandam sa faceti urmatoarele:

 • Fii constient de emotiile si reactiile tale.
 • Exprimati-va sentimentele in mod corespunzator cu managerul dvs. direct.
 • Gestionati stresul (fa meditatie, respiratie profunda si exercitii fizice).
 • Gasiti un echilibru intre munca si bunastarea personala.
 • Faceti sport si urmariti-va dieta.
 • Fii proactiv si creeaza un plan de actiune privind imbunatatirile pe care le poate avea munca ta.

Mergeti la cel mai apropiat centru de sanatate, cautati ajutor pentru a va imbunatati obiceiurile si nu lasa situatia sa se agraveze.

DIN ACEEASI CATEGORIE

Cele mai noi articole